Булочки з чайним димком

    У публікаціях про волонтерів більше пишуть, скільки й чого вони зробили для армії, біженців, переселенців,поранених, потерпілих від стихій тощо. І значно  менше розказують  про те, ким є ці люди поза благодійною діяльністю. Сьогоднішня розповідь - про волонтерку і водночас неординарну особистість.

   …Галина Суржок із Кропивницького -  відносний новачок у Кіровоградському літературному об’єднанні «Степ» імені Віктора Погрібного. Я знала, що вона якийсь час працювала бібліотекаркою і пише проникливо-ліричні короткі оповідання - ото й усе.

    Після 24 лютого 2022 року одні літератори зникли з горизонту, інші щось писали, але не публікували, ще хтось не міг і рядка з себе видобути. Лише десь улітку  голова «Степу» Ольга Полевіна і редактор однойменного літературного альманаху Олександр Архангельський відновили підготовку регулярних літературних сторінок «Степу».

    Люди почали «знаходитися», відгукуватися і надсилати твори.  А Галина Суржок на всі дзвінки тільки квапливо відповідала: «Писати ніколи, може, згодом, бо зараз я дуже зайнята». І лише коли «степівчани» нарешті зустрілися, Галина Григорівна розповіла, що робила.

     Невдовзі після російського вторгнення в Україну вона  прочитала у соцмережах: пункт по прийому біженців та переселенців просить допомогти з харчування людей, котрі через війну змушені покинути свої оселі (або те, що від них лишилося після обстрілів). Галина Григорівна вирішила зайнятися випічкою:

- Тісто в домі місилося з ранку до вечора, а духовка не вимикалася! Спочатку  пекла булочки, потім пиріжки. Дещо з продуктів виділяв пункт по прийму біженців, дещо додавали ми. Наприклад, на начинку йшли домашні варення та джеми не тільки мої, а й родичів. Пізніше взялася на рулети, на них іде менше часу, ніж на пиріжки. Чоловік нашим авто все це відвозив за призначенням.

   Домашня пекарня працювала місяцями і збавила оберти лише тоді, коли після пошкодження ворогом електростанцій стали постійно вимикати світло. Духовки ж електричні…

    Галина Григорівна написала оповідання для збірки «Смертельний соль-дієз» -  і аж на одній з численних презентацій  книжки степівчани  та шанувальники літератури й мистецтва дізналися, яка багатогранна людина ця літераторка.

     Галина в школярські роки писала  вірші, а потім захопилася іншою справою. Із чоловіком Ігорем обладнали на своєму обійсті теплиці, де цілорічно буяють квіти різних сортів. Публікації про їх вирощування Галина  Григорівна розміщує в соцмережах та у спеціальних журналах. В даний час  зосередилася на культивуванні бегоній. Оранжерейні рослини задовольняються головним чином денним світлом, а заощадити на поливі допомагає продумана система збору дощової води.

     Галина Суржок якось повела сина до художників Володимира Волохова та Наталії Федорової, щоб вони розвинули його здібності до малювання - і зрештою й  сама стала брати уроки образотворчого мистецтва!

  Навчалася кілька років. Найбільше подобалося зображувати пейзажі. На творчому вечорі Галини Суржок, який відбувся  в літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого, на її картинах можна було бачити зображені з натури мальовничі куточки Кропивницького та околиць. Наприклад, заросле осокою озеро в Злодійській Балці та берег ставка в селі Аджамці. А ідилічний зимовий пейзаж викликав непереборне бажання негайно стати на лижі.

   Ще одне захоплення Галини Суржок - фотографія. Її консультують досвідчені майстри Олександр Архангельський і Олександр Шулешко. В об’єктиві найчастіше природа. Ловить гру світла й тіней у листі, химерні вигини рельєфу, фантастичні барви хмар і хвиль.

- Буває, їдемо у машині , спокійно перемовляємося,- розповідає чоловік Галини  Ігор, - і раптом Галя різко вимагає загальмувати, вискакує на узбіччя і  з фотоапаратом у руках  починає  перебігати з місця на місце  і примірятися до якоїсь бадилинки чи кущика - ловить цікавий ракурс. Тоді вона забуває про все на світі!

 І навіть це ще не весь список творчих інтересів Галини Суржок! Ще  їй подобається  фотографувати натюрморти у стилі новорічних, різдвяних чи великодніх листівок. Дбайливо вишукує та підбирає об’єкти для зйомки, обов’язково використовує «реквізит», характерний для тієї чи іншої пори  року: весняні квіти, жовте листя, замерзлі кетяги калини. Популярна фішка цих робіт - декоративні чашки з чаєм чи кавою. Іноді напій ллється з  димком таким натуральним, що ніби аж чуєш його аромат.

    Галина Григорівна зізнається, що використовує своїх домашніх як асистентів і буває, що й експлуатує їх:

- Якось я примушувала сина та чоловіка без кінця кип’ятити чай та  цідити його цівочкою в чашку разів, мабуть, сто, поки нарешті не вийшов такий димок, який мене влаштував!

   А недавно Галина прислала мені натюрморт із вінтажною гасовою лампою і літературний етюд про  те, як  люди реставрували давно забуті каганці, світильники «летюча миша» та залізничні ліхтарі. Я зауважила, що і фото, і текст якраз по сезону, маючи на увазі блекаути. А Галина Григорівна відповіла,  що і лампи знайшла в коморі та відновила, і притчу цю написала, і фото зробила ще до війни…

   Можливо, творчим людям дана від природи і розвинута в процесі художнього сприйняття світу здатність іноді передбачати майбутнє?

    Казка про дитячі канікулярні пригоди  - зовсім недавній літературний здобуток Галини Суржок. А я новому оповіданні використала один момент із її життя. Який саме?Їх тут описано вдосталь, вибір  є, може, і вгадаєте.

Ніна Даниленко,

прозаїк, член Кіровоградського обласного літоб’єднання «Степ» імені В. Погрібного

  

Популярні дописи з цього блогу

А що там із фейсом у скинутого літературного короля?

Унікальна книга з участю "Степу" "Чи бачать небеса котів" уже презентується ФОТО