Що сьогодні міг би читати Тарас Шевченко

 

ЩО СЬОГОДНІ МІГ БИ ЧИТАТИ ТАРАС ШЕВЧЕНКО

 




У кінці травня в Україні відзначили чергову річницю перепоховання Тараса Григоровича Шевченка. Геній пішов із життя у березні 1861-го і був похований у Петербурзі , а вже в травні того ж року було виконано заповіт поета: його прах перевезли Україну до Канева на Черкащині.

  Відтоді ця дата є днем вшанування Кобзаря і згадок та переосмислення його спадку в нових реаліях. У місті Кропивницькому представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника Шевченку, що розташований на вулиці Шевченка перед дитячою бібліотекою імені Шевченка. І місцеві літератори читали поезії Шевченка та ділилися своїми враженнями від них. Обласне літературне об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного представляли поетеса Олена Трибуцька(модераторка заходу) і прозаїк Ніна Даниленко. Вона «доповіла» гранітному Тарасу про ужинок його нащадків на літературній ниві. Зокрема, «Степ» із осені 2022-го випустив 8 книжок, із ни три-про повномасштабну війну. Найновіше і найбільш резонансне видання- повість «Чи знають небеса котів». Автори ідеї та упорядниці голова «Степу» Ольга Полевіна і дніпровська письменниця Еліна Заржицька.Кожен розділ книжки, випущеної тернопільським видавництвом «Богдан»- це розповідь про життя в будинку перед тим, як у нього влучила російська ракета. У кожній квартирі жили різні мешканці-і писали про них теж різні люди. Усього 36 з усієї України та Чехії, Німеччини і США. Десять авторів-зі «Степу».

  Завершила мистецьку імпрезу біля пам’ятника Кобзарю науковець обласного краєзнавчого музею Світлана Проскурова. Вона розповіла, як твори Тараса Шевченка популяризував у своїй сценічній діяльності видатний режисер, актор і музикант Марко Кропивницький.

 

 Стефанія Сапсан

Популярні дописи з цього блогу

А що там із фейсом у скинутого літературного короля?

Унікальна книга з участю "Степу" "Чи бачать небеса котів" уже презентується ФОТО