Літератори "Степу" на батьківщині Івана Карпенка-Карого та Віктора Погрібного

У село Арсенівку Новоукраїнського району на Кіровоградщині приїхали численні гості  письменники, художники, артисти, шанувальники художнього слова і сценічного мистецтва. Тут у рамках всеукраїнського театрального фестивалю "Вересневі самоцвіти" відбулося вшанування памяті видатного українського драматурга і актора Івана Карповича  Карпенка-Карого (Тобілевича), котрий народився в цьому селі. Сказали теплі слова про земляка і поклали квіти до памятних знаків перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк, народна артистка України співачка Антоніна  Червінська,  екс-очільник українського міністерства  з надзвичайних ситуацій Валерій Кальченко, директор обласної філармонії Наталія Агапєєва,  місцевий сільський голова Андрій Флоря. Усі спікери наголошували, що тільки завдяки Збройним Силам, які тримають фронт, у тилу можна  працювати над збереженням і примноженням культурної спадщини.
На урочистості прийшло багато жителів сусідніх сіл та школярів. Численна публіка відвідала колишній панський маєток, де працював управителем батько Карпенка-Карого, послухала концерт філармонійного анасамлю "Єлисавет-ретро" з м. Кропивницького, помилувалася мальовничими берегами річки Велика Вись
Незмінними активними учасниками щорічних  виїздів у Арсенівку є письменники з обласного літературного обєднання "Степ".Адже ініціатором заснування в Арсенівці музею-заповідника "Тобілевичі" був уродженець сусіднього села Матусівки письменник, журналіст і громадський діяч Віктор Погрібний, який  очолював "Степ" 48 (!)років. Тепер літобєднання носить його імя.Віктора Погрібного  цього дня теж часто згадували із вдячністю.Серед гостей була донька письменника Ольга. А делегацію "степівчан"представляли   Ольга Полевіна(голова літобєднання ), Олена Трибуцька,  Ніна Даниленко і Наталія Фесенко  її вірші були найзворушливішими з усіх, які звучали того дня у карпенковому краї.
 Кропивницькі художники розташувалися з мольбертами у парку та на гранітних схилах і писали картини, де натурою були споруди і краєвиди довкола маєтку.Учасників свята почастувало баношем і чаєм кафе "Бамбетель" із Кропивницького.

 Ніна Даниленко,
прозаїк, член обласного літературного обєднання "Степ" імені Віктора Погрібного(м.Кропивницький) 











 


 



                                 

Популярні дописи з цього блогу

А що там із фейсом у скинутого літературного короля?

Унікальна книга з участю "Степу" "Чи бачать небеса котів" уже презентується ФОТО