Роздуми до виходу книги «Таємниці старого горіха»

(Кіровоградське обласне літературне об’єднання «Степ»

імені Віктора Погрібного, 2023)

   «Таємниці старого горіха» – видання, на мій погляд, по-своєму унікальне, бо воно започаткувало новий жанр в дитячій літературі. Це реалістична повість ДЛЯ ДІТЕЙ, в котрій показано, якими б ДОРОСЛІ хотіли бачити своїх нащадків.

         Унікальність «Таємниць» ще й в тому, що кожний розділ написаний різними авторами. З різним життєвим досвідом та способами педагогічного впливу на молоде покоління. Однак струмки досвідів та педагогічних рефлексій гармонійно впадають в річку твору, щоби донести до юного читача думку про ідеальний світ відносин дорослих та дітей, залишаючи десь  на далеких кручах реальний світ, котрий проївся інтернетом з екранів гаджетів.         «Таємниці…» – повість, далека від фантастики та казковості. Все просто і ясно: до милих діда з бабцею приїжджають милі внуки. І реальний час зупиняється. А дещо ідеальні дідусь з бабусею, безперечно, після прочитання твору, надихнуть реальних сімдесятилітніх переглянути своє відношення до онуків. Врешті-решт подорослішати, а не продовжувати жити звуками бобінних магнітофонів. 

         «Таємниці старого горіха» – відпочинкова книжка для  читання, яка  має об’єднавчо подіяти на сім’ю, вперше подивитись одне на одного іншими очима і  порозумітись. Як порозумілись на її сторінках такі різнопланові автори, яких в реальному житті, можливо, нічого не об’єднує.

         Тільки порозуміння рятує світ від катастрофи і загибелі вже багато століть.

 

Юрій Ключ

м. Апостолове Дніпропетровської обл.

Популярні дописи з цього блогу

А що там із фейсом у скинутого літературного короля?

Унікальна книга з участю "Степу" "Чи бачать небеса котів" уже презентується ФОТО